Basics

 • Šta su Smile Revolution folije?

  Smile revolution folije su plastične proteze od transparente plastike. Prilagođene su tako da savršeno naležu na Vaše zube i blago ih pomeraju tako da ne smetaju desnima. Na svakih mesec dana dobijate novu foliju koja postepeno nastavlja sa pomeranjem zuba.

 • Koliko se nose dnevno?

  Najbrži rezultati se postižu kada nosite folije 20 sati dnevno, folije skidate u posebnim prilikama, kada jedete i perete zube.

 • Da li je moguće da nosim folije u jednoj vilici?

  Tačan odovor na ovo pitanje možete da dobijete tek nakon konsultacija. Moguće je da dobijete foliju samo za gornju ili samo za donju vilicu u koliko se ne ugrožava pravilnost zagrižaja.

 • Koliko dugo traje terapija?

  Dužina terapije zavisi od težine svakog slučaja. Sa težim slučajevima ide i veći broj neophodnih folija. Najčešći slučajevi sa kojima se susrećemo se završavaju izmedju 3 i 6 meseci nošenja.

 • Kako funkcionišu folije za ispravljanje zuba?

  Biološki princip pomeranja zuba je isti kao kod fiksne proteze. 3D analizom se unapred planira terapija pomeranja zuba i tok terapije tj broj folija i kako i kojim redosledom će folije vršiti pritisak na zube kako bi došli do željenog rezultata. Svaka folija je napravljena na osnovu niza modela dobijenih prethodno urađenom 3D analizom. Svaki model zuba predstavlja korak koji želimo da postignemo. Svaka folija prison naleže na zub, vrši kontinuiran pritisak, što rezultuje pomeranjem zuba. Jedna folija pomera zub do određenog položaja, a zatim sledeća nastavlja sa pomeranjem sve do željenih rezultata. Terapija se sastoji od seta folija. 3D analizom saznajemo trajanje terapije i broj folija koji je potreban za tvoj slučaj. Što je slučaj teži, terapija je duža.

 • Kako izgleda proces izrade SmileRevolution folija baš za tebe?

  Uz pomoć visoke 3D tehnologije koja podrazumeva 3D štampač visoke preciznosti i 3D skenere. U softveru se planirano pomeranje zuba podeli na broj neophodnih koraka za zadata pomeranja tj broj neophodnih folija. Svaki korak tj model se 3D štampa, a zatim se plastika uz pomoć toplote i pritiska oblikuje. Poslednji koraci su sečenje, obrada i poliranje u cilju prilagodjavanja folija tvojim zubima. Zatim se pakuje i dolazi do tvog izabranog stomatologa.

 • Postavljanje folija?

  Pre stavljanja folije, operi ruke sapunom i vodom. Poželjno je ukoliko si u mogućnosti da opereš zube četkicom i pastom za zube. Folije se stavljaju krajnje jednostavno. Prstima, odnosno jagodicama prstiju, foliju polako guraj preko svojih prednjih zuba. Zatim ih, podjednakim pritiskom, istim potezom, koristeći vrhove prstiju prilagodi svojim bočnim zubima. Pošto je svaka folija unikat, pravljenja samo za tebe, savršeno će se uklopiti tvojim zubima i nećeš imati problema pri stavljanju. Ne grizi folije kako bi došle na svoje mesto jer tako možeš oštetiti I folije, a i zube. Potpuno je normalno da tokom trajanja terapije osetiš blagu nelagodnost tokom terapije jer folije vrše lagan pritisak na zube. Budi oprezan prilikom stavljanja folija, jer grub pristup može izazvati iritaciju mekih tkiva.

 • Šta nakon folija?

  Nakon završene terapije SmileRevolution folijama sve pacijenta zanima ista stvar – Da li će zubi imati tendeciju da se vrate u prvobitan položaj? Naš odgovor je da, jer se prosto radi o biologiji. Ali za to postoji rešenje. Retencione folije, folije koje čuvaju održavaju postignut rezultat nakon terapije, su tu da stvari održavaju pod kontrolom. Stomatolog će te nakon terapije SmileRevolution folijama uputiti u to koliko je potrebno da nosiš retencione folije. Nakon terapije nošenje retencione folije se sve više smanjuju i nose samo noću.

Priprema za terapiju

 • Priprema za terapiju

  Pošalji nam fotke zuba, zakaži termin u najbližoj partnerskoj ordinaciji i saznaj da li si kandidat za ovu vrstu terapije.

 • Da li je potrebno da imam ortopan snimak?

  Pre početka terapije će te stomatolog iz naše partnerske ordinacije uputiti da uradiš snimak. Ne treba da ga radiš bez prethodnog uputa stomataologa.

 • Da li je potrbeno da izvadim umnjake (osmice) ?

  Na osnovu ortopan snimka stomatolog će odlučiti da li je potrebno da se izvade umnjaci. I ako trenutno ne smetaju, naš savet je da se prethodno izvade ukoliko se nalaze u lošem položaju.

Život tokom terapije

 • Da li smem da jedem sa folijom?

  Za razliku od fiksne proteze nemaš ograničenja sa hranom, naravno neophodno je da je prethodno skineš. Uputsvo za korišenje folije (link)

 • Šta ako izgubim folju?

  Ukoliko dodje do toga što pre se javi našem timu kako bi izradili novu foliju.

 • Da li je terapija bolna?

  Možeš da osećaš jak pritisak ali ne bi trebalo i bol.

 • Kada prelazim na sledeću foliju?

  Ukoliko živiš u Srbiji, dolaziš na preglede na mesečnom nivou kada dobijaš i novu foliju. Folija koju dobiješ vremenom prestaje da vrši pritisak. Na kraju je jednostavno skidaš. Tada je vreme za novu!

Život sa folijama

 • Je li mogu normalno da jedem ako imam folije za ispravljanje zuba?

  Apsolutno. Pacijenti se najviše obraduju kada nema restrikcija u hrani na koje su navikli kada su u pitanju fiksni aparati. Folije se veoma lako stavljaju i skidaju. Pre svakog obroka možeš skinuti foliju i maksimalno uživati u hrani i piću. Nakon vraćanja folije ne zaboravi da opereš zube!

 • Šta smem da pijem dok nosim folije?

  U trenutku nošenja folije preporučujemo ti hladnija pića. Vrući napici mogu deformisati ili ošteti folije. Dok obojeni sokovi mogu obojiti folije I prouzrokovati karijes. Ukoliko imaš želju za ovakvim pićima, skini folije pre njih.

 • Da li smem da pušim dok nosim folije?

  Ukoliko pušiš tokom nošenja folije, dim može da oboji folije i one mogu da zadrže specifičan ukus. Zato ti ne preporučujemo da pušiš tokom nošenja folije.

 • Da li mogu da žvaćem žvaku dok nosim folije?

  Ne. Nažalost, žvake ne mogu da se žvaću tokom nošenja folije. Ukoliko probate, shvatićete da nije ni moguće.

 • Da li mogu normalno da pričam sa folijama za ispravljanje zuba?

  Često je ŠUŠKANJE u prvih nekoliko dana nošenja folije. Ali samo u prvih nekoliko dana. Vremenom će se tvoja usna duplja navići na folije i ubrzo će šuškanje nestati.

Početak terapije

pocetak terapije
pocetak terapije

U softveru se izrađuje model na osnovu koga se dobijaju prve folije. Dobijate prvu foliju koja počinje sa pomeranjem zuba.

Folija 2

Folija 2
Folija 2

Nakon mesec dana ili dve nedelje dolazite na pregled kada dobijate drugu foliju, koja nastavlja sa blagim pomeranjem zuba.

Folija 3

folija 3
folija 3

Dobijate Sledeće dve folije koje ćete nositi u trećem mesecu terapije. Nakon Terapije izrađuje se retainer folija.